Hlavní obsah

České spořitelně stoupl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České spořitelně, největší tuzemské bance podle počtu klientů, vzrostl v pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 10,5 procenta na 8,7 miliardy korun. Provozní zisk stoupl ještě výrazněji, a to o 19,5 procenta na 11,3 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Největší podíl na nárůstu provozního zisku měl čistý úrokový výnos v souvislosti s rostoucími úvěrovými obchody a nárůstem úrokových sazeb, uvedla banka.

Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, meziročně vzrostl o 11,5 procenta na 14,7 miliardy korun.

„Ve výborných výsledcích se odráží stále silná domácí ekonomika a rostoucí spotřeba domácností. Ve firemním úvěrování jsme potvrdili pozici lídra trhu a jsme jedničkou také na trhu podílových fondů,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Úvěry domácnostem stouply o 7,2 procenta na 394,2 miliardy korun, a to především díky hypotékám fyzickým osobám, úvěrům malým podnikům a spotřebitelským úvěrům.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých měla ke konci letošního pololetí 4,6 milionu.

Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste Bank v pololetí klesl zisk na na 731,9 milionu eur (18,8 miliardy Kč) ze 774,3 milionu eur před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám