Hlavní obsah

České spořitelně klesl zisk na 11 miliard, Erste se propadla do ztráty

Aktualizováno

České spořitelně klesl meziročně čistý zisk za tři čtvrtletí o 2,2 procenta na 11,23 miliardy korun. Její rakouská mateřská banka Erste se za stejné období propadla do ztráty 554 miliónů eur, což je v přepočtu asi 15 miliard korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Spořitelna poukázala na to, že roste objem úvěrů včetně těch spotřebitelských. Portfolio úvěrů vzrostlo o 2,4 procenta na 510 miliard korun.

„Růst úvěrů na bankovním trhu je rychlejší než růst ekonomiky a my se na podpoře hospodářského oživení významnou měrou podílíme. I přes stále se zvyšující regulatorní požadavky jsme schopni uspokojovat rostoucí poptávku firem i domácností po financování jejich potřeb,” uvedl předseda představenstva spořitelny Pavel Kysilka.

Upozornil na to, že retailové úvěry táhla silná poptávka po hypotékách.

Problémy v Maďarsku a Rumunsku

Majitel České spořitelny, rakouská Erste Group, se ocitl ve třetím čtvrtletí ve ztrátě přes půl miliardy eur. Za stejné období loni vykázala skupina zisk 128 miliónů eur. Banka za celý rok předpokládá ztrátu 1,6 miliardy eur, avizovala ji už dopředu.

Zdůvodnila to problémy, které nastaly v bankovním sektoru v Maďarsku a v Rumunsku. V první jmenované zemi na banky podle rozhodnutí vlády dopadnou ztráty na úvěrech při oslabování forintu. V Rumunsku se zvyšovaly povinné rezervy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám