Hlavní obsah

České dráhy přepravily o čtyři miliony cestujících více než loni

Novinky, bož

Vlakový přepravce České dráhy přepravil za první tři čtvrtletí letošního roku o čtyři miliony lidí více než v loňském roce. Zákazníků tak bylo 137,5 milionu. Dráhy o tom informovaly ve čtvrteční tiskové zprávě. Celkem čtyři z deseti zákazníků přitom využívají státem hrazené slevy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stát původně zvažoval, že bude studentům do 26 let a důchodcům platit plnou výši jízdného. Místo toho za ně nakonec dopravcům hradí 75 procent ceny. V září takto dopravcům vyplatil přes 578 milionů korun. Stát se rostoucí náklady na slevy snaží ukočírovat zavedením limitu, nad který nebude jízdné proplácet.

„Meziroční růst počtu přepravených cestujících je tříprocentní a státní slevy se na tom podílejí zhruba z poloviny,” uvedl generální ředitel drah Václav Nebeský.

Stát zavede limity pro slevy na jízdné pro studenty a důchodce

Ekonomika

„Největší zájem je tradičně o vnitrostátní i mezinárodní dálkové spoje a také o příměstské vlaky u velkých aglomerací,“ dodal.

V novém jízdním řádu České dráhy slibují necelou tisícovku vlaků se zásuvkami pro nabíjení počítačů, mobilů a další elektroniky. „Stejný počet spojů denně bude mít Wi-Fi připojení k internetu a zavádíme také plošné placení kartou ve všech vlacích,“ pochlubil se Nebeský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám