Hlavní obsah

Česká pošta se rozdělí na dva podniky

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Z České pošty se zhruba do tří let oddělí pobočková síť poskytující služby státu do nového státního podniku. Pošta by měla dál nabízet zejména komerční služby. V pátek to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Novinky

Česká pošta dělá plošné testování zaměstnanců

Článek

Rozdělení pošty na doručovací část a pobočkovou síť bylo podle generálního ředitele Romana Knapa dlouhodobě plánované.

„Předcházelo mu přenastavení fungování pobočkové sítě a změny systému doručování. S tím souviselo i zrušení téměř 3000 zčásti neobsazených pracovních míst v minulém roce. V tuto chvíli žádné propouštění naplánované není,” uvedl.

Letos by pošta měla s ministerstvem vnitra vytvořit strategii rozdělení. Součástí bude i rozdělení majetku. Příští rok potom mají následovat změny v legislativě. Fyzické rozdělení má nastat v roce 2023 s novou poštovní licencí.

Rozdělení na část poskytující takzvanou univerzální službu, kterou si objednává stát, a komerční část Hamáček odůvodňuje konkurenceschopností podniku v příštích letech.

Česká pošta loni skončila ve ztrátě 1,4 miliardy korun

Ekonomika

Pošta má podle Knapa v současnosti na základě licence od státu provozovat síť nejméně 3200 poboček, případně zajistit doručování listovních zásilek a některých balíkových zásilek po celém Česku. Za to může od státu požadovat úhradu nákladů až 1,5 miliardy korun. Naposledy tuto platbu dostala v roce 2017.

Česká pošta na začátku března propustila přes tisíc zaměstnanců. Ještě v listopadu vedení státního podniku počítalo s tím, že by v rámci úspor a restrukturalizace mohlo odejít až o 300 pracovníků víc. Počet zaměstnanců se pohybuje kolem 27 tisíc.

Pošta v loňském roce hospodařila se ztrátou 1,38 miliardy korun. Ztráta je o miliardu vyšší než o rok dříve. Podnik to oznámil v pátek.

Přímé náklady na boj s covidem v podobě nákupu ochranných a dezinfekčních prostředků pošta vyčíslila na 122 milionů korun. Odměny zaměstnancům za ztíženou práci během covidové krize potom činily 364 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Pošta propustila 1229 zaměstnanců

Česká pošta (ČP) na začátku března propustila přes tisíc zaměstnanců. Ještě v listopadu vedení státního podniku počítalo s tím, že by v rámci úspor...

Výběr článků

Načítám