Hlavní obsah

Česká pošta přestala dočasně přijímat zásilky do Číny

Česká pošta přestala od pátku dočasně přijímat všechny druhy zásilek do Číny. Důvodem je nedostupnost leteckého i pozemního přepravního spojení kvůli tamní koronavirové situaci. Zásilky z Číny do Česka pošta však nadále doručuje, řekl mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Upozorňuji, že jde o pozastavení dočasné, dokud se přepravní podmínky nezlepší. Na přepážkách pošt nebudou tak zásilky zatím přijímány. Mezi důvody nedostupných přepravních kapacit patří pravděpodobně i koronavirová situace v Číně,“ uvedl Vysoudil.

Z Číny zásilky chodí, ale je jich zhruba třetina oproti době, kdy ještě nebyly veškeré zásilky zatíženy DPH. V současnosti to je ve směru do Česka z čínských e-shopů zhruba 20 tisíc zásilek denně. V opačném směru byl počet podání před pozastavením řádově nižší.

Dovoz zboží z Číny mimo poštu ale vázne. Důvodem je podle logistické a distribuční firmy Agora uzavření přístavu v Šanghaji, nejlidnatějším městě Číny.

Novým předsedou dozorčí rady České pošty je bývalý šéf innogy ČR Herrmann

Ekonomika

Uzávěra trvá již několik týdnů a na odbavení čekají tisíce lodí. Jen během března nabraly kontejnerové lodě měsíční zpoždění, které se může protáhnout až na čtvrt roku, protože i po otevření přístavu bude velmi dlouho trvat, než budou lodě obslouženy, uvedla firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám