Hlavní obsah

Česká inflace zůstává nízká, v září proti srpnu ceny klesly

Novinky, tov
Aktualizováno

Ve srovnání se srpnem spotřebitelské ceny v Česku klesly o 0,2 procenta. V meziročním srovnání inflace sice mírně zrychlila na 0,4 procenta, i tak ceny rostou pomaleji, než očekávala ČNB. Pohonné hmoty od loňska zlevnily o 15 procent. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Za poklesem cen oproti předchozímu měsíci stojí hlavně obvyklé zlevnění dovolených ke konci sezóny. Benzín a nafta za měsíc zlevnily o víc než tři procenta. Mírně zlevnily i některé potraviny, například mléko, sýry, cukr a nealkoholické nápoje.

„Ve srovnání s loňským rokem letos spotřebitelé výrazně ušetří za pohonné hmoty, jejichž ceny jsou o 15 procent nižší díky levné ropě na světovém trhu. Vedle toho něco málo ušetřili i za poplatky ve zdravotnictví. Nižší ceny jsou vidět i u potravin, i když už nezlevňují tak rychle jako na začátku roku,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Oproti loňsku naopak zdražily brambory (o 51,6 procenta), alkoholické nápoje a cigarety (o 8,5 procenta).

Česká národní banka očekávala v září meziroční inflaci 0,6 procenta. Inflační cíl, který podporuje oslabováním koruny, je přitom dvě procenta.

Vliv eurozóny

Ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil na to, že ceny v Česku nerostou kvůli situaci v eurozóně. Ta se v září vrátila do deflace.

„Není se čemu divit, že v Česku ceny nerostou. Podobný cenový vývoj je totiž patrný jak v eurozóně, tak i v sousedních zemích. Například Polsko bojuje s deflací (poklesem cen) již více jak rok,“ uvedl Novák.

„Česko, respektive české podniky jsou v mnoha ohledech jen příjemcem cen. Je tak jasné, že pokud nedojde ke zrychlení inflace v eurozóně, tak se ho sotva dočkáme doma,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám