Hlavní obsah

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 3,6 procenta

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 3,6 procenta a proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,2 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR.

Článek

V meziročním srovnání k růstu HDP pomohly podle statistiků výdaje na konečnou spotřebu a tvorba hrubého kapitálu, naopak negativní vliv na něj nadále měla zahraniční poptávka.

K mezičtvrtletnímu růstu české ekonomiky na výdajové straně přispěla jen domácí poptávka, komentoval zveřejněné výsledky ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Podle něj mírný mezičtvrtletní růst hrubé přidané hodnoty podpořilo odvětví služeb, naopak průmysl a stavebnictví stagnovaly.

Na meziročním růstu hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílela odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Dařilo se i stavebnictví i většině odvětví služeb, doplnil ČSÚ.

Češi se obávají drahých energií, už hledají úsporná řešení, ukázal průzkum

Ekonomika

Podle analytiků pomohla pozitivnímu výsledku ekonomiky ve druhém čtvrtletí nízká srovnávací základna loňského roku, kdy ještě platila protiepidemická opatření.

V dalších čtvrtletích již tento příznivý statistický efekt nebude působit. Zejména domácnosti budou čelit dopadům vysoké inflace, odhaduje analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Hlavně růst výdajů na energie a potraviny bude mít podle něj nepříznivý dopad na peněženky domácností, na náladu spotřebitelů, a tedy i na spotřební výdaje.

Tři tisíce měsíčně stranou? Stačí se zbavit zlozvyků

Finance

Příchod recese ve druhé polovině roku

„Navzdory dnešnímu mírně příznivějšímu číslu tak nejistota pro další vývoj zůstává extrémně vysoká,“ uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

I s předpokladem mírné recese ve druhé polovině roku může stále tuzemská ekonomika růst kolem dvou procent. Meziroční dynamice totiž podle něj pomáhá i nízká srovnávací základna. Příchod recese ve druhé polovině letošního roku je však v tuto chvílí základní scénář, dodal.

V prvním čtvrtletí česká ekonomika stoupla meziročně o 4,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám