Hlavní obsah

Česká ekonomika v recesi je, trvá na svém statistický úřad

– Praha

Český statistický úřad (ČSÚ) trvá na tom, že tuzemská ekonomika se dostala do recese. Podle něj není důvod na základě revize dat zahraničního obchodu za poslední loňské čtvrtletí k opravě údajů o vývoji tuzemské ekonomiky. Úřad to uvedl jako reakci na páteční odhady analytiků. Ti uvedli, že na základě revize dat o obchodní bilanci zřejmě není tuzemská ekonomika v recesi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hrubý domácí produkt statistici čtvrtletně odhadují tzv. výrobní metodou. Ta se opírá zejména o statistická šetření zaměřená na zjištění hrubé přidané hodnoty tuzemských podniků v kombinaci s administrativními zdroji dat.

V pátek upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, že bližší analýza dat o zahraničním obchodě odhalila významnou revizi provedenou v listopadové bilanci podle národního vlastnictví. Další oslovení analytici jeho slova potvrdili. [celá zpráva]

V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě výkon ekonomiky klesá. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl podle ČSÚ o 0,1 procenta.

První informace vývoji ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku zveřejní ČSÚ v půlce května.

Reklama

Výběr článků

Načítám