Hlavní obsah

Česká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v prvním čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o 2,1 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl potom výkon tuzemské ekonomiky nižší o 0,3 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ten tak v úterý potvrdil svá dubnová čísla.

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„K poklesu nejvýrazněji přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy a ubytování a v odvětvích profesních, vědeckých, technických a administrativních činností,” konstatoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Dařilo se naopak zpracovatelskému průmyslu. Na straně poptávky byly hlavním faktorem poklesu HDP nižší spotřební výdaje domácností a investice,“ dodal Kermiet.

Výdaje na konečnou spotřebu mezi čtvrtletími klesly o 1,3 procenta, meziročně potom byly nižší o 3,7 procenta. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností klesly o 0,2 procenta oproti předchozímu čtvrtletí a o 6,1 procenta meziročně.

Česká ekonomika loni klesla o rekordních 5,6 procenta

Ekonomika

„Výhled na další čtvrtletí letošního roku se již rýsuje v daleko optimističtějším světle. Zpomalující pandemie, pokračující vakcinace, stále nízká nezaměstnanost a silné úspory domácností z předchozích čtvrtletí. To je kombinace, která vytváří vhodné podmínky pro rychlé oživení domácí ekonomiky ve druhém čtvrtletí i ve druhé polovině letošního roku,” domnívá se analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst HDP mezi třemi a čtyřmi procenty. Zároveň je třeba zmínit, že ani při růstu domácí ekonomiky o čtyři procenta letos nedosáhneme na úroveň výstupu těsně před začátkem pandemie covidu-19,” dodal.

Reklama

Související články

Ekonomika EU se vrátila do recese

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 0,4 procenta v porovnání s předchozími třemi měsíci. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám