Hlavní obsah

Česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,4 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) ČR ve druhém čtvrtletí meziročně o 2,4 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí pak ekonomika rostla o 0,7 procenta. Hlavními faktory růstu byly investiční výdaje a spotřeba domácností, dodal ČSÚ.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR.

Článek

„Růst ekonomiky byl tažen domácí i zahraniční poptávkou. Nejvíce přispěly investiční výdaje a spotřeba domácností,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Podniky více investovaly do strojů a zařízení. Významné byly také investice do dopravních prostředků, hlavně u dopravních podniků. Kromě toho vzrostly investice krajů a obcí do dopravní infrastruktury. Domácnosti více utrácely za zboží i služby,“ dodal.

Růst české ekonomiky i nadále provázel růst zaměstnanosti. Celková zaměstnanost byla oproti předchozímu čtvrtletí o 0,6 procenta vyšší, meziročně vzrostla o 1,9 procenta.

Vysoká zaměstnanost a růst ekonomiky přitom podle ekonomů pomohly sousednímu Německu společně s nízkými náklady na obsluhu dluhu k rekordnímu pololetnímu přebytku rozpočtu. Český rozpočet skončil v prvním pololetí v šestimiliardovém schodku a na konci roku čeká vláda deficit dokonce ve výši 40 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám