Hlavní obsah

Česká ekonomika loni rostla nejpomaleji ze zemí V4

• Aktualizováno
Novinky, tov

Růst české ekonomiky loni zpomalil na tři procenta ze 4,5 procenta v roce 2017, uvedl v pátečním odhadu Český statistický úřad. Česko roste pomaleji než Slovensko, Polsko nebo Maďarsko.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst HDP v zemích V4 v roce 2018

Článek

„Růst české ekonomiky pokračoval i v roce 2018, kdy hrubý domácí produkt zaznamenal tříprocentní růst. Ten byl podpořen zejména domácí poptávkou, konkrétně zvýšenou investiční aktivitou a spotřebními výdaji domácností. Na tvorbě přidané hodnoty se nejvíce podílel průmysl a odvětví obchodu. Významně se dařilo také stavebnictví,“ řekl Jan Benedikt z ČSÚ.

Ve 4. čtvrtletí český hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 2,9 procenta.

Česká ekonomika nyní roste nejpomaleji ze zemí V4. Slovenské HDP loni stouplo o 4,1 procenta, Maďarsko o 4,9 procenta, a Polsko dokonce o 5,1 procenta. Podobné tempo si ekonomiky udržely i v závěru roku.

Brzdou je nedostatek zaměstnanců

„Česká ekonomika se dostala na svoji hranici produkčních možností dříve než zbylé země V4. Stačí se podívat na situaci na domácím pracovním trhu. Všechny země V4 sice mají aktuálně rekordně nízkou nezaměstnanost, ale z pohledu počtu volných pracovních míst a počtu nezaměstnaných je Česko suverénně v čele,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Upozornil, že nedostatek lidí podle průzkumu statistiků brání růstu v průmyslu víc než nedostatečná poptávka.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt Česka

Dalším důvodem, proč Česko loni rostlo pomaleji, byla podle něj jen velmi mírně expanzivní hospodářská politika ve srovnání se zbylými zeměmi V4. V případě měnové politiky bylo Česko prostřednictvím ČNB jedinou zemí ve středoevropském regionu, kde loni docházelo k utahování měnové politiky prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb.

Německo na hraně recese

Česko se navíc podle ekonoma loni nacházelo a i nadále nachází nad svým potenciálem. „To zjednodušeně znamená, že HDP v Česku v posledních letech rostl rychleji, než jaká je dlouhodobě udržitelná míra hospodářského růstu. Zbylé země V4  se takto vysoko nad potenciálem nenacházejí,“ soudí Novák. Ze srovnání údajů o růstu jen za poslední rok podle něj proto nelze činit dalekosáhlé závěry, že jsme na tom hůře a kde se stala chyba.

Na druhou stranu například sousední Německo, klíčový obchodní partner Česka, balancuje na hraně recese, když HDP po poklesu ve třetím kvartále v posledním loňském čtvrtletí stagnovalo. Meziročně ekonomika rostla o 0,9 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám