Hlavní obsah

Ceny v průmyslu jsou na jedenáctiletém maximu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny v průmyslu se v srpnu meziročně zvýšily o 8,1 procenta, a rostly tak nejvíce od října 1993. Rozhodující vliv na zvýšení, které do značné míry ovlivňuje vývoj inflace, měly rostoucí ceny koksu a ropných výrobků.

Foto: Kateřina Ostradecká

Odpoledne s burčákem v broumovském klášteře.

Článek

Ceny rafinérských výrobků vzrostly meziročně o 46,5 procent. Údaje v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Oproti minulým měsícům ale v srpnu začaly více působit na vývoj cen sekundární efekty. Ty se projevily vyššími přírůstky u chemických výrobků a železného šrotu," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Podle něj se ceny ještě více zvýší po očekávaném říjnovém zdražením plynu. V návaznosti na to ještě více vzroste inflace.

"Otázkou je, kdy se tento "zběsilý" růst cen zastaví," reagoval na zprávu analytik České spořitelny Miroslav Plojhar. Poptávka po oceli a koksu a ropě v Indii a Číně, která ceny zvyšuje, totiž neklesá.

Významné bylo v srpnu také zvýšení cen v odvětví potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků o šest procent.

Ceny v odvětví elektřiny, plynu a vody byly meziročně vyšší o 4,9 procent.

Ceny v zemědělství rostou pomaleji

Zemědělské produkty byly v srpnu meziročně vyšší o 5,9 procenta, což je ale nejnižší meziroční zvýšení v roce 2004. Růst cen rostlinných výrobků se zpomalil na 2,6 procenta z červencových 15,4 procenta. Dražší než loni byly obilniny a ovoce, levnější olejniny, brambory a zelenina.

Ceny živočišných výrobců rostly o 7,9 procenta hlavně kvůli stále dražšímu výkupu vepřového masa. Poprvé od června 2003 klesly ceny vajec.

"Z hlediska spotřebitelské inflace je pozitivní zprávou zpomalení růstu cen v zemědělství z 13,5% na 5,9% Vzhledem k poměrně dobré letošní úrodě by tudíž potraviny neměly být faktor, který tlačí na růst spotřebitelských cen tak, jako tomu bylo během posledních 12 měsíců," dodal Plojhar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám