Hlavní obsah

Ceny plynu raketově rostou. Rusko vyvíjí tlak na dokončení Nord Streamu 2

Novinky, bož

Ceny zemního plynu v Evropě razantně rostou. Například ve Velké Británie se dostaly na nejvyšší úroveň od roku 2005, uvedl server listu Financial Times. Jedním z důvodů je pokles produkce v Severním moři a také nizozemském Groningenu kvůli sérii menších zemětřesení. Dalším faktorem je pak snížení ruských dodávek.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

USA nebudou stát v cestě dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa.

Článek

Cena za megawatthodinu zemního plynu na burze v Lipsku vzrostla z 28 eur v polovině června na 41 eur na konci července, připomněl server veřejnoprávní ARD tagesschau.de. Za šest týdnů se tak cena zvýšila o 45 procent.

Z globálního pohledu moc možností není. Rusko je skutečně jediný volný zdroj dodávek k dispozici, ale nevíme, kdy by dodatečné dodávky mohly začít.

Podle expertů je za tím politika ruského giganta Gazpromu, který snížil dodávky do Evropy. Rusko v posledních měsících odmítá posílat velkou část dodávek přes Ukrajinu navzdory zvýšené poptávce, připomněl Financial Times.

„Zásobníky plynu jsou v Evropě sotva naplněné. Současně došlo k nárůstu poptávky, zejména v Číně a dalších částech Asie,“ konstatoval pro tagesschau.de konzultant kolínského Energetického institutu (EWI) Eren Çam.

Vítězství Ruska, kudla do zad Ukrajině. Dohoda USA a Německa o Nord Streamu terčem kritiky

Ekonomika

Kromě toho se může Rusko prostřednictvím Gazpromu snažit vyvíjet tlak na dokončení plynovodu Nord Stream 2. Ten měl být původně v provozu už na konci roku 2020, připomněl tagesschau.de. Odpor proti geopolitickým implikacím tohoto projektu však výstavbu zdržel. Teprve nedávná dohoda mezi USA a Německem odstranila největší překážku pro dokončení plynovodu.

Podle Toma Marzeca-Mansera z energetické společnosti ICIS aktuální vývoj nebude mít dopad jen na Evropu. „Pokud jde o dodatečné dodávky, z globálního pohledu moc možností není. Rusko je skutečně jediný volný zdroj dodávek k dispozici, ale nevíme, kdy by dodatečné dodávky mohly začít,“ uvedl pro Financial Times.

„Takže obchodníci po celém světě od Japonska po Brazílii začínají sledovat vývoj evropských cen,“ dodal Marzec-Manser.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám