Hlavní obsah

Ceny dovolených padají dál

Novinky, Bohuslav Borovička
PRAHA

Dva týdny dovolené na Krétě lze dnes pořídit za deset tisíc korun. Ještě levnější jsou pobyty v Egyptě, v Tunisku nebo na Kanárských ostrovech. Rozdíl mezi cenami v katalogu a aktuální nabídkou činí až pět tisíc korun.

Článek

Situace na trhu dovolených je letos z hlediska zákazníků mimořádně příznivá. Slevy, které v minulých letech cestovky vyhlašovaly v začátcích prodeje a pak při doprodeji zbylých míst, dnes prakticky nahradily katalogové ceny. Ty při tom v mnoha případech díky sílící koruně proti minulým letům klesly o stovky, někdy i o tisíce korun.

Nákup dovolených letos přibrzdila také dlouho nevyjasněná situace kolem Iráku a nyní vstoupila do hry i hrozba epidemie SARS. Oba faktory postihly především prodej leteckých zájezdů, a to nejen těch do exotických oblastí.

Zákazníků ubývá

"Zákazníci přicházejí, ale je jich znatelně méně než loni. Abychom naplnili zaplacená místa v letadlech, musíme snižovat ceny," řekl Právu pracovník cestovní kanceláře, která se specializuje na letecké zájezdy do Středomoří. Nejde o jednotlivá místa, ale do kategorie "na poslední chvíli" spadla mnohdy celá kapacita některých zájezdů. Ceny, za něž se dnes skutečně prodává, jsou často spočítány tak, aby cestovkám minimalizovaly hrozící ztráty.

Kromě vnějších faktorů hraje úlohu i to, že počet lidí, kteří jezdí do zahraničí s cestovními kancelářemi, spíše klesá, zatímco cestovek je neustále kolem tisícovky a řada z nich svou nabídku rozšířila. Převaha nabídky nad poptávkou se tak ještě zvýšila. Lze tedy oprávněně očekávat, že ceny leteckých pobytů se letos budou držet hodně nízko.

Poněkud jiná je situace v prodeji zájezdů do relativně blízkých oblastí, jako je Itálie a Chorvatsko, zajišťovaných autobusovou nebo individuální dopravou. Zájem o ně je trvale vysoký a nedá se proto čekat, že by jejich ceny klesaly, spíše tomu může být naopak.

Silná koruna zájezd nezlevní

Sílící koruna, zejména vůči dolaru, nesehraje v cenách dovolených přílišnou úlohu, protože většina transakcí mezi našimi cestovkami a jejich zahraničními partnery se odbývá v eurech, a kromě toho mnohé již proběhly. V zemích, kde má dolar výraznější pozici než euro, se díky silnější koruně zlevní dodatečné výdaje, které tam o dovolené budeme mít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám