Hlavní obsah

Ceny domů a bytů v eurozóně začaly po mnoha letech růst

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Realitní trh v zemích platících eurem oživuje, vyplývá z analýzy Evropské centrální banky (ECB). Ceny domů a bytů rostou v zemích jako Irsko a Španělsko, kde je v minulých letech hluboko srazila prasklá hypoteční bublina.

Foto: Profimedia.cz

Své obyvatele postupně nacházejí i některá tzv. města duchů v Irsku.

Článek

Propad cen nemovitostí začal v roce 2008, v letech 2010 a 2011 ceny mírně oživily, v letech 2012 a 2013 ale opět klesaly. Po nedávných výkyvech cen nyní podle ECB čísla ukazují, že ceny nemovitostí v eurozóně konečně rostou, uvedla banka ve zprávě zveřejněné v úterý.

V celé eurozóně letos v březnu stouply ceny nemovitostí meziročně o 1,1 procenta. Zdaleka nejdramatičtější růst zaznamenalo Irsko - o 16,8 procenta.  V Německu a Rakousku, kde byl trh během finanční krize relativně stabilní, rostou ceny realit o pět, respektive 3,6 procenta.

Zlevňují Itálie či Řecko

Čísla ze Španělska za druhé čtvrtletí ukazují nárůst o čtyři procenta, což je nejvíc od začátku ekonomické krize v zemi před více než sedmi lety. Pro srovnání, po poměrně dlouhém poklesu, který začal v roce 2009, od loňska opět rostou i ceny nemovitostí v Česku, nejrychleji v Praze a Brně.

Na druhou stranu ve Francii, Itálii nebo Řecku ceny nemovitostí klesly.

Oživení by podle ECB ale měly podpořit rekordně nízké úrokové sazby u hypoték a zlepšení situace na trhu práce.

V některých zemích, především Německu a Rakousku, začínají být podle odborníků ceny nemovitostí až nadhodnocené, píší Financial Times.

Řada zemí Evropy v čele s Irskem se z minulé hypoteční krize poučila a zavedla přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti, aby odradila banky od poskytování příliš rizikových úvěrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám