Hlavní obsah

Ceny benzínu letí vzhůru. Pohonné hmoty jsou nejdražší za 3,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily, ceny se drží na nejvyšších úrovních za zhruba 3,5 roku. Benzín Natural 95 zdražil o 17 haléřů na průměrných 33,48 koruny za litr, nafta stála ve středu v průměru 32,61 koruny za litr, což bylo o 13 haléřů více než před týdnem, vyplývá z údajů společnosti CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 6. červnu

Článek

Motoristé nyní za benzín i naftu platí nejvíce od prosince 2014. Před měsícem byl litr benzínu i nafty levnější o téměř dvě koruny.

Za pohonné hmoty platí nadále nejvíce řidiči v Praze, kde je průměrná cena za litr Naturalu 95 34,31 korun a dieselu 33,33 koruny za litr. Nad 34 korunami za litr je benzín ještě v Plzeňském kraji, za naftu dají řidiči více než 33 korun za litr ještě na Vysočině a rovněž v Plzeňském kraji.

Nejnižší ceny benzínu drží Zlínský kraj, kde přijde benzín v průměru na 33,08 koruny za litr, nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, a to za průměrných 32,21 koruny za litr.

Hrozbou je kolaps dodávek ropy z Venezuely

„Ceny pohonných hmot sice nadále rostly, ale výrazně pomalejším tempem než během května. V příštím týdnu lze očekávat stagnaci cen pohonných hmot v ČR či jen jejich mírný nárůst,“ odhaduje ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda s tím, že ceny ropy na světových trzích začaly klesat. Efekt by se měl v tuzemsku naplno projevit v polovině června.

Barel ropy je nyní o čtyři až pět dolarů levnější než v období květnových maxim, kdy stál i více než 80 dolarů. Pro české řidiče podle analytika ale nyní představuje klíčovou hrozbu situace ve Venezuele. Ta nyní zvažuje aplikaci právní procedury „force majeure“, která za mimořádných okolností v podstatě umožňuje vyvázat se ze smluvních závazků. Jinými slovy, venezuelský státní podnik PDSVA je připraven odběratelům sdělit, že není schopen smluvně dojednaný objem ropy dodat.

„Závažný výpadek dodávek ropy by pochopitelně vedl k opětovnému zdražování ropy na světových trzích a k další možné eskalaci cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Růst korunové ceny pohonných hmot však bude v takovém případě tlumit posilování české měny vůči dolaru, které lze předpokládat v souvislosti s pokračující slovní intervencí ČNB ve prospěch koruny. Dramatického zdražování se řidiči během června tedy obávat nemusí,“ dodal Kovanda.

Reklama

Související články

V létě bude benzín v Praze za 35 korun

Ceny pohonných hmot v České republice prudce rostou a konec zdražování je v nedohlednu. Drahá ropa a slabší koruna vůči dolaru způsobují, že jen za poslední...

Výběr článků

Načítám