Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty opět klesly

Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět klesly. Tempo navíc zrychlilo. Benzin Natural 95 zlevnil o 31 haléřů na průměrných 47,60 koruny za litr, nafta pak o 36 haléřů na 47,77 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července.

Navzdory poklesu cen jsou paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem. Řidiči tehdy platili za litr benzinu průměrně o 13,86 koruny méně, litr dieselu byl levnější o 16,12 Kč.

Nejlevnější benzin natankují momentálně řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 47,14 Kč. Nafta stojí nejméně v Karlovarském kraji, průměrně 47,27 Kč/l.

Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Za litr benzinu platí řidiči v hlavním městě průměrně 48,35 koruny, za litr nafty 48,55 Kč.

Ropa výrazně zlevňuje

Ekonomika

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 Kč.

Během dvou týdnů po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 Kč/l a cena nafty téměř na 49,60 Kč/l. Od té doby ceny kolísají.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty.

Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 13. červenci 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám