Hlavní obsah

Cena zlata se vyšplhala na nové rekordní maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena zlata se v pondělí vyšplhala na nové rekordní maximum 1262,75 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu) kvůli poklesu kurzu dolaru vůči euru a obavám investorů ohledně dluhové krize v eurozóně. Překonala tak předchozí rekord 1261,90 dolaru, jehož dosáhla v pátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Americký dolar oslabil poté, co Čína o víkendu slíbila postupné uvolňování kurzu své měny. Slabší dolar snižuje cenu zlata z pohledu držitelů ostatních měn, což podporuje poptávku po žlutém kovu.

Nejisté hospodářské vyhlídky navíc investory nutí zbavovat se rizikovějších aktiv jako akcií nebo komodit a místo nich nakupovat zlato, které slouží i jako nástroj k uchování hodnoty. Zlato nakupují přesto, že situace na akciových trzích se v posledních týdnech citelně zlepšila a hlavní indexy zpevnily.

Investoři zlato nakupují hlavně v dobách ekonomické a politické nejistoty. Současná růstová vlna trvá už asi deset let a začala v době, kdy unce zlata stála méně než 300 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám