Hlavní obsah

ČD Cargo přišlo při pronájmu hal o stovky miliónů

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení společnosti ČD Cargo se rozhodlo podat trestní oznámení na neznámého pachatele za porušení povinností při správě cizího majetku. Za pronájem skladů logistického centra v Lovosicích totiž tato dceřiná společnost Českých drah platí ročně 90 miliónů korun, přestože jsou haly z dvou třetin nevyužity.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Podle všech zjištění někdo účelově uzavřel nevýhodnou smlouvu, aby bylo možno vyvést stamilióny korun ze státem vlastněného ČD Carga. Jinak si nedokážu vysvětlit, že při uzavírání smlouvy a dodatků nikdo nerozpoznal, že smlouva je pro stát nevýhodná,“ uvedl k tomu ve čtvrtek ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Podle informací ČTK uzavřel tuto smlouvu s developerskou společností Hyparkos ze skupiny HB Reavis v roce 2008 bývalý ředitel ČD Cargo Josef Bazala.

Bez transparentní veřejné soutěže

Jak ukázal audit, ČD Cargo v důsledku špatné smlouvy každoročně přichází zhruba o 60 miliónů korun.

„Navíc s největší pravděpodobností došlo i k porušení zákona o veřejných zakázkách, protože nájem ani smlouva nebyly transparentně vysoutěženy,“ upozorňuje předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik.

Ťok chce nechat nejen tuto, ale i další podezřelé zakázky v resortu dopravy důkladně prošetřit. „Pronájem skladů v Lovosicích byl učebnicovým příkladem vyhazování peněz oknem. Proto vítám, že vedení ČD Cargo se posunulo ke konečnému vyřešení této dlouho diskutované kauzy. Věřím, že ve spolupráci s policií odhalí všechny osoby, které za nevýhodné nastavení podmínek pronájmu skladů v Lovosicích nesou odpovědnost,“ uvedl ministr dopravy.

Vyšetřovatelé si už vyžádali podklady

ČD Cargo, které provozuje nákladní železniční dopravu, patří do skupiny Českých drah.

„Vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality si před časem od nás i ČD Carga vyžádali příslušné podklady. S podáním trestního oznámení souhlasíme a s policií plně spolupracujeme,“ sdělil ke kauze šéf Českých drah Pavel Krtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám