Hlavní obsah

Bývalí manažeři Teska dostanou i přes problémy firmy zlaté padáky

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes hospodářské problémy firmy a účetní skandál dostanou bývalý generální ředitel a finanční ředitel britského obchodního řetězce Tesco dohromady odstupné 2,2 miliónu liber (přes 80 miliónů korun). Informoval o tom server BBC.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bývalý generální ředitel Teska Philip Clarke dostane odstupné 1,217 miliónu liber (44,7 miliónu korun) a bývalý finanční ředitel 970 880 liber (35,7 miliónu korun), uvedl britský server.

Oba přední manažeři opustili Tesco minulý rok. Platby odstupného byly pozastaveny po zahájení vyšetřování účetního skandálu, když firma nadhodnotila tržby o 263 milióny liber (9,7 miliardy korun).

Když se pochybení prokáže, budou muset odstupné vrátit

Tesco uvedlo, že po poradě s právníky nemohlo platby dál zadržovat.

"Soudit se draze o náhradu plateb by nebylo v nejlepším zájmu společnosti,“ píše podle BBC firma v prohlášení. K vyplacení odstupného Tesco zavazují manažerské smlouvy, pokud se jim nepodaří právně prokázat hrubé porušení povinností.

Účetní skandál Teska vyšetřuje britský úřad Serious Fraud Office (SFO), který se zabývá vážnými případy podvodů a korupce. [celá zpráva] Firma v prohlášení dodala, že pokud vyšetřování odhalí nové informace o vině manažerů, bude právně vymáhat vrácení odstupného a úhradu škod.

Zavírají obchody a propouští

Tesco začátkem roku uvedlo, že kvůli klesajícím tržbám zavře v Británii 43 obchodů, což znamená propuštění asi dvou tisíc lidí. Firma zavírá i obchody v Maďarsku a České republice.

Tuzemské odbory Teska po deseti dnech odvolaly stávkovou pohotovost. Společnost se s odboráři dohodla, že zaměstnanci uzavíraného hypermarketu v Ústí nad Labem, kteří opustí firmu, dostanou vyšší odstupné a mimořádnou odměnu. Reorganizace se týká 102 zaměstnanců. Firma plánuje zavřít také pražský supermarket ve Smíchovské tržnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám