Hlavní obsah

Buzz od Ryanairu plánuje charterové lety z Česka, může nahradit Smartwings

Letecká charterová společnost Buzz, dceřiná firma aerolinek Ryanair, plánuje létat z Prahy do řady dovolenkových destinací. Letos na podzim chce spustit charterové lety na Kanárské ostrovy nebo do Maroka, od léta 2021 pak také do Řecka, Turecka, Španělska nebo Itálie. Jedná proto s tuzemskými cestovními kancelářemi. Ryanair to oznámil na webu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Boeing 737 společnosti Ryanair v Rize (ilustrační snímek)

Článek

Největším charterovým dopravcem v Česku jsou Smartwings, které však nyní řeší problémy kvůli utlumení provozu během koronavirové krize a snaží se získat pomoc od státu. Podle Ryanairu však není důvod k obavám.

„Čeští spotřebitelé a cestovní kanceláře nemusí mít příští léto obavy o volná místa na slunci. Buzz vede pokročilá jednání s klíčovými operátory a skupinou Ryanair, aby rozšířil své služby z Prahy o další destinace v Řecku, Turecku, Itálii, Španělsku, Portugalsku a severní Africe na léto 2021,” uvedl generální ředitel Buzz Michal Kacmarczyk.

Irský nízkonákladový dopravce Ryanair už v minulých týdnech avizoval, že by v případě krachu tuzemských Smartwings mohl nahradit jejich lety z Prahy. Společnost o rozšíření svého provozu z Prahy také jedná se zástupci letiště.

Smartwings chtějí od státu 900 milionů korun

Ekonomika

Skupina Smartwings, do níž patří dopravci Smartwings a České aerolinie (ČSA), loni na charterových linkách přepravila 2,7 milionu cestujících. Společnost v minulých týdnech uvedla, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr, bez toho může i skončit.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ovšem v neděli uvedla, že státní záruku pro dopravce nepodporuje. Případnou pomoc státu kritizovali i ekonomové a odbory, podle nichž nejde o strategickou společnost.

Schillerová nepodporuje státní záruky pro Smartwings, firma je překvapená

Ekonomika

Buzz je polská společnost ze skupiny Ryanair. Patří k největším charterovým společnostem ve střední a východní Evropě. V případě expanze na český trh by rozšířila tuzemský provoz Ryanairu, který nyní z Česka provozuje více než tři desítky linek.

Reklama

Související články

Znárodnění ČSA nic neřeší, říká ekonom

Od chvíle, kdy vypukla koronavirová krize, se hovoří o možném vstupu státu do Českých aerolinií (ČSA), které patří do skupiny Smartwings. Ministryně financí...

Výběr článků

Načítám