Hlavní obsah

Burza: Propad se vyrovnat nepodařilo

Právo, Bedřich Choděra

Čtvrteční propad akciových trhů po výbuších v londýnském metru a v autobusech se rychle přenesl i na pražskou burzu. "Růstový trend ztratil původní sílu a došlo k vybírání zisků," uvedl Roman Koděra ze společnosti Patria Finance. Podle něj na situaci nejvíce doplatily bankovní tituly a ČEZ.

Článek

Odpoledne se situace postupně stabilizovala, ale většina emisí již neměla sílu smazat nahromaděné ztráty. Většího prodejního tlaku zůstal ušetřen kutnohorský výrobce cigaret Philip Morris, který celkově posílil o 4,92 procenta na 18 551 Kč po nákupech zahraničních investorů.

Nejvíce oslabila Komerční banka (o 1,65 procenta na 3167 Kč), Erste Bank (o 1,44 procenta na 1229 Kč) a Zentiva (o 1,58 procenta na 886,80 Kč). U výrobce léků je to jen málo pochopitelné, na většině trhů bývají farmaceutické firmy zařazeny mezi defenzívní tituly, jejichž kursy při nejistotě spíše rostou. ČEZ nakonec posílil o 0,80 procenta na 478,60 Kč.

Společnost Patria Finance změnila nákupní doporučení k akciím Českého Telecomu. Místo "držet" nyní doporučuje "koupit", cílovou cenu nechala na 515 Kč. Telecom ve čtvrtek zpevnil o 0,24 procenta na 462,30 Kč.

Majoritní vlastník Telecomu, španělská Telefónica, minulý týden navrhla Komisi pro cenné papíry, že akcie Telecomu odkoupí za 456 korun za kus. Podle znaleckého posudku pro minoritního akcionáře Telecomu, společnost Netla, je přiměřená cena téměř 509 Kč. Podle odborníků tak chce Netla vyvolat tlak na zvýšení ceny při odkupu.

O ceně pro odkup má rozhodnout KCP do 21. července. Pokud schválí cenu navrženou Telefónikou, Netla požádá o svolání mimořádné valné hromady Telecomu, kde bude chtít po zástupcích španělského operátora a vedení Telecomu veřejnou obhajobu navržené ceny nabídky převzetí.

Evropské akciové trhy se po londýnských explozích propadly, odpoledne se částečně vzpamatovaly. Investoři v panice přesouvali aktiva z akcií do dluhopisů a do zlata. Nejvíce ztrácely akcie leteckých přepravců a hotelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám