Hlavní obsah

Budvar loni zvýšil výrobu

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce vyrobil pivovar Budějovický Budvar celkem 1 253 159 hektolitrů piva. Tento výsledek znamená výrazný meziroční nárůst produkce o 8,7 procenta. Celková výroba českých pivovarů se v roce 2007 přitom zvýšila jen asi o procento a dosáhla objemu 20 miliónů hektolitrů.

Článek

Prodej piva z Budějovického Budvaru vzrostl v tuzemsku o 11,5 procenta. V exportu pak dosáhl největšího prodeje ve své historii. Do 53 zemí celého světa vyvezl 587 tisíc hektolitrů piva, což je o 5,8 procenta více než v roce 2006. Loni vyvezl první dodávky piva do Jižní Koreje, Brazílie a Albánie.

„Ceníme si především výsledků na domácím trhu. Navýšení našeho prodeje v České republice je mnohem vyšší, než byl růst české spotřeby,“ sdělil v pondělí Právu obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt. K nárůstu domácích prodejů výrazně přispěla nová značka světlého výčepního piva Pardál.

Pardál se prodával od 1. března 2007 a to pouze v oblasti jižních Čech. Pivo Pardál se těšilo mimořádnému zájmu zákazníků a výsledky jeho prodeje několikanásobně předčily původní očekávání.

Přes hranice loni současně putovalo nejvíce piva ve 112leté historii pivovaru z Českých Budějovic. „Rekordní objem exportovaného piva považujeme za velký úspěch. Většinu našich prodejů realizujeme v zemích Evropské Unie, kde spotřeba piva většinou stagnuje nebo klesá. Navíc se nepodbízíme cenou a naše pivo patří ve všech zemích mezi nejdražší značky prémiových importovaných ležáků,“ doplnil Chrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám