Hlavní obsah

Brusel není spokojen s novým řeckým plánem reforem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise není spokojena s nejnovějším plánem reforem, který jí předložilo Řecko a který má odblokovat zbývající peníze z dohodnutého úvěrového programu pro tuto zemi. Mluvčí komise Margaritis Schinas ve středu prohlásil, že nové návrhy neodpovídají tomu, o čem minulý týden hovořil předseda komise s řeckým premiérem.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Muž prochází před výlohou v Aténách

Článek

Míč je nyní podle mluvčího komise na straně Řecka, aby předložilo něco jiného.

Řecký kabinet s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou (ECB) a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dohodnutého záchranného programu. Původní návrhy, s nimiž minulý týden přišla postupně každá ze stran, si pak Atény a věřitelé vzájemně zamítli. S novými návrhy přišly Atény tento týden po výzvě věřitelů.

Nechtějí sahat na důchody

„Evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici v úterý odpoledne zástupce řecké vlády informoval, že jejich nejnovější návrhy neodrážejí diskuse” mezi předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem a řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem, které se uskutečnily minulý týden v Bruselu, řekl podle agentury AFP Schinas. Návrhy nejsou ani v duchu pondělních rozhovorů mezi Moscovicim s řeckými ministry.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras s ministrem financí Janisem Varufakisem (v pozadí).

Reuters v úterý psala, že řecký premiér Alexis Tsipras si jako podmínku dohody s věřiteli klade, aby nežádali škrty důchodů.

Atény musejí měnovému fondu zaplatit do konce měsíce zhruba 1,6 miliardy eur, jinak se pravděpodobně ocitnou v platební neschopnosti. Jejich budoucnost v eurozóně by pak byla nejistá. Na konci měsíce vyprší také prodloužený druhý záchranný program pro Řecko.

Nejmenovaný řecký vládní činitel ve středu podle agentury Reuters řekl, že Moscovicimu byl nový návrh předložen v pondělí. Řekové ale prý oficiální odpověď dosud nedostali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám