Hlavní obsah

Britští potravináři se bojí brexitu. Jejich zaměstnanci z EU zvažují odchod ze země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina podniků působících v britském potravinářském sektoru tvrdí, že jejich pracovníci pocházející z Evropské unie (EU) uvažují o odchodu kvůli nejistotě kolem brexitu. Jejich absence by zasáhla třetinu podnikatelských aktivit sektoru, vyplývá z průzkumu federace potravinářského průmyslu.

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Potravinářský sektor má velký podíl na britském průmyslu a na imigrantech je vysoce závislý. Až dosud se však debaty kolem dopadu britského odchodu z EU v tomto směru točily jen kolem automobilového a leteckého sektoru.

Podle průzkumu nazvaného Z pole na vidličku, kterého se účastnilo 627 společností, už z firem odešlo 31 procent zaměstnanců z pevninské Evropy. A potenciální odchod dalších hlásí 47 procent firem z oboru. Tedy zemědělských podniků, zpracovatelů potravin, supermarketů i restaurací.

Do Británie stále proudí noví pracovníci z pevniny

Reuters nicméně podotýká, že dopad brexitu na pracovní trh je zatím poměrně nejasný. Podle oficiálních údajů se ve druhém čtvrtletí zvýšil počet britských zaměstnanců pocházejících z pevninské Evropy o 1,6 procenta, což je nejslabší růst za sedm let. Zhruba pětina z dvou miliónů Evropanů pracujících v Británii je zaměstnána právě v potravinářském sektoru.

Podle šetření se 36 procent společností obává, že bez imigrantů z EU bude jejich činnost ochromena.

Premiérka Theresa Mayová nedávno uvedla, že vláda zaručí práva občanům EU, kteří v Británii již žijí. Detaily budoucího imigračního systému jsou však stále nejasné.

Reklama

Související články

Stále více Britů se po brexitu chce stát Němci

Tváří v tvář brexitu stále více Britů žádá o německé občanství. Vyplynulo to z analýzy německého týdeníku Frankfurter Allgemeine Woche, podle níž od referenda,...

Výběr článků

Načítám