Hlavní obsah

Britské větrné elektrárny odcházejí rychleji, než se čekalo. Zdraží čistou energii

Novinky, bož

Britské větrné turbíny se opotřebovávají rychleji, než se původně předpokládalo. Tím pádem jsou i dražší, vyplynulo ze studie, o níž informoval britský deník The Telegraph. Turbíny budou schopny vyrábět elektřinu 12 až 15 let, zatímco britská vláda počítá s životností 20 až 25 let.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Britské větrné turbíny se opotřebovávají rychleji, než se původně předpokládalo.

Článek

Z analýzy vyplývá, že rychlost běžného opotřebení v příštím desetiletí více než zdvojnásobí cenu energie vyráběné tímto způsobem, uvádí The Telegraph. Tyto vyšší náklady zřejmě zaplatí domácnosti.

Podle studie větrníky první rok provozu produkují více než dvojnásobek energie proti turbínám, které jsou v chodu již 15 let. Starší turbíny proto bude třeba nahradit rychleji, než jejich provozovatelé předpokládali.

Čistá energie je pro rozvojové země moc drahá

„Studie potvrzuje podezření, že desítky let štědrých subvencí pro odvětví větrné energie selhaly v podnícení inovací potřebných, aby se odvětví stalo konkurenceschopným,” řekl Telegraphu ředitel Svazu obnovitelné energie (REF) John Constable.

„Bez obalu řečeno, větrné elektrárny jsou moc drahé a opotřebovávají se moc rychle, aby pro rozvojový svět představovaly realistickou alternativu k uhlí,” dodal.

Chce 30 procent energie z obnovitelných zdrojů

Větrná energie v tuto chvíli pokrývá více než 11 procent spotřeby elektřiny v Británii. Pokud má britská vláda dostát do roku 2020 svému cíli získávat 30 procent elektrické energie prostřednictvím větru, slunce a dalších obnovitelných zdrojů, bude muset postavit další „významné množství” nových turbín, podotkl deník.

Studie, jejímž autorem je profesor Gordon Hughes (ekonom univerzity ve skotském Edinburghu, který dříve pracoval pro Světovou banku), analyzovala téměř tři tisíce větrných turbín a je nejrozsáhlejším šetřením svého druhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám