Hlavní obsah

Británie uvažuje o vydávání plastových bankovek

Londýn

Britská centrální banka je připravena začít od roku 2016 vydávat plastové bankovky. Ty podle ní budou bezpečnější a odolnější než dosavadní papírová platidla a přežijí i vyprání v automatické pračce. Informaci přinesl server BBC.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Britská veřejnost se bude mít možnost k zavedení plastových bankovek vyjádřit.

Článek

Bankovky by měly být vyrobeny z tenké a pružné polypropylenové folie. Jako první by mohla přijít do oběhu plastová pětilibrovka, poté by mohla následovat desetilibrovka.

Plastové bankovky mohou podle centrální banky obsahovat vyspělejší prvky na ochranu před paděláním a vydrží v oběhu dvaapůlkrát déle než současná platidla. V současnosti je průměrná životnost pětilibrové bankovky necelý rok, píše BBC.

Banka chce v příštích dvou měsících zjistit postoj veřejnosti k možnému zavedení plastových bankovek. Konečné rozhodnutí hodlá na základě zjištěných informací učinit v prosinci. „Britská centrální banka bude tisknout plastové bankovky pouze tehdy, pokud bude přesvědčena, že jim veřejnost bude důvěřovat a že budou veřejnosti vyhovovat,“ uvedl náměstek guvernéra banky Charles Bean.

Britská centrální banka strávila zkoumáním možností v oblasti plastových bankovek zhruba tři roky. Její výzkumníci se z velké části soustředili na zkušenosti z 20 zemí, které již plastové bankovky zavedly. Mezi tyto země patří i Kanada, odkud pochází nynější guvernér britské centrální banky Mark Carney. Ten stál v minulosti také v čele kanadské centrální banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám