Hlavní obsah

Brazilci se tlačí do Afriky, odpustí jí miliardové dluhy

Novinky, rei
Addis Abeba

Do soutěže o kontrakty v Africe se rozhodně vložila brazilská vláda. Aby posílila ekonomické vazby se zeměmi černého kontinentu, škrtne nebo restrukturalizuje africkým státům dluh v celkové výši 900 miliónů dolarů (zhruba 18 miliard korun). Informovala o tom v neděli BBC.

Foto: Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

„Téměř veškerou pomoc představuje zrušení dluhu,“ prohlásil mluvčí brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. Ta je právě teď už na třetí návštěvě Afriky za poslední tři měsíce, v současnosti se účastní summitu Africké unie v Etiopii.

„Udržovat speciální vztahy s Afrikou je strategickou prioritou brazilské zahraniční politiky,“ dodal prezidentčin mluvčí Thomas Traumann.

Země, jíž Brazilci odpustí nejvíc z dalších splátek, je na ropu a plyn bohatá Republika Kongo, dál Tanzánie a Zambie. Celkem se jedná o 12 států, mezi nimi o Súdán, Pobřeží slonoviny, Senegal a Guineu.

Většina dluhů byla nakumulována v 70. letech minulého století. Ty budou nyní buď úplně smazány, anebo restrukturalizovány s uvolněnějšími podmínkami.

Brazilci se v Africe soustředí na energetické zdroje, jejich společnosti tam masivně investují do ropného a těžebního průmyslu. Objem obchodu Brazílie s Afrikou za posledních deset let narostl pětinásobně na 26,5 miliardy dolarů (více než půl biliónu korun) v loňském roce. Brazilci na černém kontinentě za stejné období také otevřeli 19 nových ambasád.

Reklama

Výběr článků

Načítám