Hlavní obsah

Bez jádra to nedáme. Uhlíková neutralita v ČR bude stát 675 miliard korun, řekl Babiš

Náklady na dosažení uhlíkové neutrality v Česku budou činit 675 miliard korun. Na Twitteru to po středečním jednání s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem a státní tajemnicí pro evropské záležitosti Milenou Hrdinkovou uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uhelná elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

Článek

Čtveřice se podle premiéra shodla na strategii pro zasedání Evropské rady, které začne ve čtvrtek v Bruselu.

„Česko chce taky dosáhnout uhlíkovou neutralitu, ale bez jádra to nedáme. EU musí jádro uznat jako bezemisní zdroj. Některé státy jsou stále proti. Musíme je přesvědčit, s pomocí Evropské komise,” napsal Babiš.

EK přece není autorita, připomněl Kalousek

Uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje tolik emisí, kolik vyprodukuje. „Náklady na uhlíkovou neutralitu navíc budou astronomické. Už teď jsme je spočítali na 675 miliard Kč. Chceme, aby to EU zohlednila v příštím rozpočtového období,” dodal premiér.

Do Babiše se kvůli jeho tweetu o uhlíkové neutralitě strefil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Myslíte, pane premiére, tu samou Evropskou komisi, o které tvrdíte, že nám nemá co mluvit do toho, kam Vám osobně máme posílat její peníze?“ tázal se Kalousek. Narážel tak na Babišův výrok o tom, že Evropská komise pro něj není žádná autorita. „Evropská komise není dostatečnou autoritou. Proč si myslíte, že Evropská komise má patent na rozum? Nemá,“ prohlásil Babiš začátkem prosince na klimatickém summitu v Madridu, když se ho novináři ptali na audit EK o jeho střetu zájmů.

Česko zatím cíl nepodpoří

Zásadním tématem summitu EU bude právě závazek uhlíkové neutrality unie k roku 2050. Hrdinková v úterý uvedla, že Česko se k němu zatím přihlásit nemůže. Mezi dalšími státy je ale podle ní vidět silná vůle vyjít vstříc požadavkům zemí, které stejně jako Česko mají problém s financováním přechodu k ekologicky odpovědnému hospodářství.

Klimatičtí aktivisté v Německu pronikli do uhelných dolů, jsou mezi nimi i Češi

Evropa

Plán na uhlíkovou neutralitu EU v polovině století Česko společně hlavně s Polskem zablokovalo už letos v červnu. Ze záměru tak tehdy zbyla jen poznámka pod čarou, že takový vývoj by si přála velká většina členských zemí.

Vedle finanční podpory pro regiony závislé na fosilních energiích by skeptické členské státy, k nimž vedle ČR a Polska patří i Maďarsko, chtěly další ujištění, že jejich občanům kvůli novému závazku výrazně neklesne životní úroveň.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu řekla, že EK navrhne zákon o klimatické neutralitě začátkem příštího roku. Plánuje i další opatření, včetně zavedení uhlíkových cel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám