Hlavní obsah

Benzin zdraží ke 40 korunám, na trhu se čeká panika, varuje ekonom

Novinky, tov

Obchodníci s ropou v pondělí po otevření trhů vyhlížejí paniku. Útok na největší ropný areál světa v Saúdské Arábii může podle některých odhadů zdražit ropu až nad 100 dolarů za barel. Benzin v ČR pak může jít ke 40 korunám za litr, upozornil v neděli ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Foto: Social Media, Reuters

Požár ropné rafinerie společnosti Aramco v Saúdské Arábii po útoku dronů.

Článek

Světově největší areál zpracovávající ropu se v sobotu ocitl v plamenech. Produkce ropy v Saúdské Arábii kvůli tomu klesla na polovinu. Akciový trh království, stejně jako jiných arabských zemí, kde jsou burzy v neděli otevřeny, se citelně propadly.

„V krajním případě déletrvajícího, měsíčního výpadku by ropa mohla zdražit ze současné úrovně kolem 60 dolarů za barel až nad 100 dolarů za barel. Pokud se však poškozená ropná zařízení podaří plně zprovoznit dříve, cena ropy stoupne spíše maximálně jen v rozsahu nižších desítek dolarů a psychologickou úroveň jednoho sta dolarů nepřekročí,” uvedl Kovanda.

Benzin a nafta v Česku podle něj mohou během následujících týdnů výrazně zdražit, do konce září o dvě koruny na litr. „V měsíci říjnu se pak cena v krajním případě může vyšplhat k rekordním maximům roku 2012. Tehdy stál benzin více než 38,50 koruny za litr,” dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár rafinerie Saudi AramcoVideo: Reuters

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ze zodpovědnosti obvinil Írán.

„Takový útok na svá ropná pole Saúdská Arábie nepamatuje od první války v Zálivu počátkem 90. let minulého století. Každý dvacátý barel ropy na světě pochází právě z Abkajku,” upozornil Kovanda.

Rijád se nyní bude snažit výpadek nahradit dodávkami ze svých zásob. Zásobníky saúdské ropy jsou nejen v samotném království, ale také v Egyptě, japonské Okinawě a v Rotterdamu v Nizozemsku. Potíž je v tom, že zásoba saúdské ropy v posledních letech povážlivě klesla, z počtu výrazně převyšujícího 300 milionů barelů v roce 2016 na méně než 200 milionů. Je tak nejníže od roku 2008.

Na maximum se tak rozejde těžba ropy v zemích, jako je Kuvajt, Irák nebo Spojené arabské emiráty, a to navzdory limitům těžby, na kterých se zmíněné země a další těžaři, jako je Rusko, dohodli v rámci snahy zabránit výraznějšímu poklesu ceny strategické suroviny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hořící ropná zařízení v Saúdské Arábii jsou vidět i z vesmíru na snímcích NASA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám