Hlavní obsah

Benzin stojí už skoro stejně jako před snížením spotřební daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu znovu zdražily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu za týden stoupla o 79 haléřů na 46,55 koruny za litr a v porovnání s dobou před snížením spotřební daně u paliv už je jen o osm haléřů levnější. Nafta je v průměru dražší o 34 haléřů, ve středu stála v průměru 45,77 koruny za litr. Ukazují to data společnosti CCS, jež ceny sleduje.

Článek

Na začátku června, kdy se snížila spotřební daň u paliv o 1,50 koruny na litr, pohonné hmoty o desítky haléřů zlevnily. Poslední květnový den nabízely čerpací stanice benzin za průměrných 46,63 koruny za litr a naftu za 46,40 koruny za litr, 1. června pak cena benzinu klesla o 87 haléřů a nafty o 97 haléřů. V poklesu se tak pravděpodobně promítlo právě snížení spotřební daně.

V tomto týdnu ale paliva začala opět zdražovat. Litr benzinu už je v porovnání s 31. květnem jen o osm haléřů levnější.

„Vzhledem k vývoji cen ropy na světových trzích i vzhledem k vývoji velkoobchodních cen paliv na rotterdamské burze mohou už dnes, osm dní po zavedení snížení daně, řidiči platit za benzín více než před snížením daně. Efekt snížení daně by tak byl v případě benzínu opticky 'smazán' prakticky za jediný týden,” upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

V Německu se s tím nepářou, snížili cenu benzínu až o 8 korun. V Česku o 1,50

Ekonomika

U nafty je situace jiná a efekt zlevnění v podobě snížené spotřební daně se dál projevuje. Oproti 31. květnu je litr nafty levnější o 63 haléřů. Podle Kovandy to ale dlouho nevydrží.

„Cena velkoobchodně prodávané nafty na surovinové burze v Rotterdamu se však stále drží poblíž svých historických maxim, vykazuje v přepočtu cenu přes 30 tisíc korun za tunu. To znamená, že nafta u českých čerpacích stanic bude dále zdražovat,” podotkl.

Nejdražší benzin na Vysočině

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 46,27 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 45,31 Kč. Naopak nejdražší benzin natankují řidiči na Vysočině, kde litr benzinu stojí průměrně 46,85 Kč. Nejdražší nafta se tankuje v Praze, litr tam prodávají průměrně za 46,47 Kč.

Ceny paliv v EU: Nejlevnější mají kvůli zastropování Maďaři, nafta v Česku je 10. nejdražší

Ekonomika

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu asi 37,40 koruny a litr nafty zhruba 36,40 Kč. Jen během dvou týdnů po začátku ruské invaze ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny a cena nafty na téměř 49,60 Kč.

Podle údajů společnosti CCS je benzin v současnosti o 14,32 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 15,71 Kč na litru méně.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 8. červnu

Reklama

Výběr článků

Načítám