Hlavní obsah

Benzin je v Česku nejlevnější od poloviny dubna

Benzin u čerpacích stanic v Česku je nejlevnější od poloviny dubna, v uplynulém týdnu průměrná cena Naturalu 95 klesla o 15 haléřů na 32,33 koruny za litr. Litr nafty za týden zlevnil o osm haléřů a ve středu stál v průměru 31,87 koruny. Méně nafta stála naposledy v polovině září. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 23. říjnu

Článek

Natural 95 zdražoval od poloviny dubna do počátku června, od té doby se jeho průměrná cena postupně snižuje. U nafty rostla cena do počátku října, v jehož první dekádě se dostala nad 32 korun za litr. V posledních dvou týdnech průměrná cena dieselu klesá.

Nejméně si za benzin účtovaly nadále čerpací stanice v Jihočeském kraji, kde byla ve středu průměrná cena 31,94 koruny za litr - pod 32 korun se benzin nedostal v žádném jiném kraji. Nejlevnější mají Jihočeši i naftu, stála v průměru 31,39 koruny za litr.

Nejdražší nafta zůstala na Vysočině s průměrnou cenou 32,36 koruny za litr. U ceny benzinu se před Vysočinu dostala Praha. Litr Naturalu 95 v hlavním městě ve středu stál v průměru 32,76 koruny, tedy o čtyři haléře více než na druhé nejdražší Vysočině.

Ropa ve středu rostla

Ve středu kolem 18:50 SELČ severomořská ropa Brent rostla o 1,3 procenta a pohybovala se kolem 60,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 1,6 procenta a její cena činila 55,34 dolaru za barel.

Saudi Aramco obnovila těžbu na úroveň před útoky

Ekonomika

Americké ropné rezervy podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) klesly minulý týden o 1,7 milionu barelů. Analytici přitom očekávali, že rezerva se zvýší o 2,2 milionu barelů. Pokles podle Gena McGilliana z výzkumné společnosti Tradition Energy vyvolaly dočasné faktory.

OPEC a spol. zvažují další omezení těžby

K růstu ceny ropy přispěla i skutečnost, že organizace OPEC a její partneři (OPEC+) zvažují další snížení těžby. Uskupení světových těžařů se má znovu sejít 5. a 6. prosince.

Skupina OPEC+ se loni dohodla, že sníží v letošním roce těžbu o 1,2 milionu barelů denně. Z toho těžba v rámci OPEC má klesnout o 800 tisíc barelů denně. Platnost dohody byla nedávno prodloužena do března 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám