Hlavní obsah

Benzin je nejlevnější od března 2016

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzin na českých čerpacích stanicích je nejlevnější od března 2016. Litr Natural 95 stál ve středu v průměru 26,62. 10. března 2016 stál dokonce 26,52 koruny. Litr nafty vychází průměrně na 26,83 koruny, stejně jako 19. dubna 2016.

Článek

Benzin Natural 95 zlevnil za uplynulý týden o 47 haléřů, nafta o 43 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Nejdražší jsou i nadále pohonné hmoty v Praze, kde vyjde litr nafty na 27,84 a litr naturalu na 27,79 koruny. Naopak nejnižší jsou ceny v Plzeňském kraji, kde litr benzinu vyjde na 25,83 koruny a litr nafty na 26,09 koruny.

Ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna. Od konce března je průměrná cena Naturalu 95 nižší než cena nafty. Výhodněji tankovali řidiči vozů s dieselovými motory téměř rok, od počátku loňského dubna. Nafta byla přitom v některých obdobích i o korunu levnější než benzin.

Kolaps cen ropy sníží cenu benzinu i v Česku. Platit nám ale benzinky nebudou

Ekonomika

Ropný trh v posledních dnech zažil bezprecedentní pokles cen. Cena severomořské ropy Brent se v úterý poprvé za 18 let propadla pod hranici 20 dolarů za barel.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. dubnu

Cena americké lehké ropy WTI se v pondělí vůbec poprvé v historii dostala do záporných hodnot. Prodejci, kteří ji v té chvíli nakoupili, museli teoreticky kupujícímu za každý odebraný barel ještě zaplatit. V USA rostou zásoby ropy v době, kdy se propadá poptávka.

Ropný kartel OPEC se přitom s Ruskem a dalšími zeměmi 12. dubna dohodl na razantním snížení těžby o takřka 10 milionů barelů denně, což za normálních okolností představuje desetinu denní těžby. K růstu cen ropy přesto nedošlo.

Pád ropného trhu pokračuje. Brent je nejlevnější od června 1999

Ekonomika

Pád ropného trhu se promítá i do cen pohonných hmot. Podle ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně se nicméně ceny této komodity na cenách benzinu podílí jen ze zhruba jedné pětiny.

„Dvě třetiny ceny při dnešních cenových relacích tvoří státní daně, zejména spotřební a DPH (včetně DPH ze spotřební daně). Dále je potřeba zaplatit rafinerii a dopravu samotné ropy i z ní vyrobeného benzinu. K tomu je nutno připočíst pronájem za benzinku, péči o udržení jakosti a na každém stupni samozřejmě další daně,“ připomněl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám