Hlavní obsah

Benzin a nafta pokračují ve zlevňování, nejdražší jsou stále na Vysočině

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku od minulé středy opět mírně zlevnily. Cena benzinu Natural 95 za týden klesla o šest haléřů na průměrných 32,05 koruny za litr. Litr nafty zlevnil o čtyři haléře na 31,67 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, jež ceny sleduje.

Článek

Ceny paliv v Česku klesají postupně už zhruba od poloviny listopadu. Podobně jako v uplynulém týdnu i v předchozích týdnech pokles činil vždy jen několik haléřů. Litr benzinu zlevnil od půlky listopadu dohromady zhruba o čtvrt koruny a litr nafty asi o 15 haléřů.

Nejvyšší ceny pohonných hmot z celého Česka jsou i nadále na Vysočině, což je dáno hlavně vysokými cenami na D1, ale benzin se na stejně vysokou cenu dostal také v Praze. Litr Naturalu 95 stojí na Vysočině i v metropoli v průměru 32,52 koruny. V případě Vysočiny se jedná o mezitýdenní zlevnění o 14 haléřů, u Prahy jde o zlevnění o čtyři haléře.

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Ekonomika

Litr nafty koupí řidiči na Vysočině za 32,31 koruny, což je o sedm haléřů více než před týdnem. Praha je v cenách nafty druhým nejdražším regionem s 32,19 koruny za litr, což je o haléř méně než před týdnem. Nad 32 korun se už cena nafty dostala jen ve Středočeském kraji.

Nejlevnější v zemi zůstávají pohonné hmoty v Karlovarském kraji. Litr benzinu tam motoristé seženou v průměru za 31,54 koruny a litr nafty za 31,15 koruny. Benzin tak v tomto kraji zlevnil o haléř na litr, nafta o čtyři haléře.

Ceny ropy ve středu stoupaly

Ceny ropy ve středu stoupaly. Severomořská ropa Brent si kolem 19:00 SEČ připisovala zhruba 0,3 procenta na 66,27 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 0,2 procenta na 61,08 dolaru za barel.

K nárůstu došlo vlivem poklesu amerických rezerv této suroviny. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden snížily o 1,1 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali větší pokles, a to o 1,3 milionu barelů.

K růstu cen přispívá i očekávané zvýšení poptávky po ropě příští rok vlivem pokroku při řešení americko-čínského obchodního sporu.

Reklama

Související články

Benzin i nafta v Česku nepatrně zlevnily

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Litr benzinu Natural 95 byl ve středu oproti minulému týdnu o tři haléře levnější, když...

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem se ve čtvrtek shodl, že doporučí rozsáhlejší snížení těžby...

Výběr článků

Načítám