Hlavní obsah

Belgický obchod musel odškodnit muže za diskriminaci kvůli pohlaví

Novinky, bož

Obchod v belgickém městě Leuven musí zaplatit uchazeči o zaměstnání odškodné ve výši 13 290 eur (přes 342 300 korun). Muž totiž uspěl se stížností na diskriminaci u belgického ústavu pro genderovou rovnost. Diskriminace se obchod s oblečením dopustil tím, že uchazeče mužského pohlaví odmítl s odůvodněním, že hledá kolegyni. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Článek

Ústav uvedl, že případy diskriminace obvykle řeší mimosoudně. Jména obchodu i uchazeče o zaměstnání nebyla vzhledem k belgické legislativě zveřejněna.

Odškodné odpovídá šesti hrubým měsíčním mzdám na dané pozici. K tomu má obchod zaplatit symbolické jedno euro institutu pro rovnost.

Obchod se sice hájil tím, že vybral uchazečku, jež měla pro danou pozici lepší předpoklady, nicméně byl usvědčen zamítacím e-mailem odeslaným mužskému uchazeči. Tam explicitně uvedl, že pro pozici skladového manažera hledají „kolegyni”.

Právnička institutu Pauline Loeckxová pro BBC dodala, že jen za rok 2017 ona a její kolegové řešili zhruba 110 stížností na diskriminaci při hledání práce z důvodu pohlaví uchazeče. Zhruba v 50 případech si stěžovali muži, ve zbylých asi 60 šlo o stížnosti žen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám