Hlavní obsah

Bayer i Merck se snaží získat firmu Schering

FRANKFURT

Německý farmaceutický a chemický koncern Bayer chce koupit svého domácího konkurenta Schering za 16,3 miliardy eur. Firmu Schering chce získat i jiná německá firma Merck, ta ale nabídla za Schering pouze 14,6 miliardy eur.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Spojení obou firem do společnosti Bayer-Schering Pharmaceuticals by vytvořilo kolos s tržbami 15 miliard eur. Vrátilo by také na výsluní celý německý farmaceutický průmysl, který byl kdysi největší na světě, avšak v posledních dvou desetiletích svou pozici ztratil.

Nová společnost by měla ústředí v Berlíně, kde sídlí Schering. Jejími silnými stránkami by byly antiinfekční přípravky, produkty pro léčbu rakoviny a roztroušené sklerózy a antikoncepce.

Jeden investiční bankéř, který si nepřál být jmenován, řekl, že transakce dává z hlediska Bayeru strategický smysl. "Skočili rázně do německého souboje, muselo to však být teď nebo nikdy, protože Schering je nyní ve hře," řekl bankéř agentuře Reuters. Podle něho se Bayer musel rychle rozhodnout mezi Scheringem a nabídkou na koupi divize spotřebních zdravotních produktů americké společnosti Pfizer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám