Hlavní obsah

Banky loni vydělávaly na poplatcích 100 miliónů denně

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

České bankovní domy vydělaly na poplatcích 35,6 miliardy korun za celý loňský rok. Každý den tak jejich klienti zaplatí necelých sto miliónů korun za spravování účtů a další služby. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB).

Článek

Ve srovnání s rokem 2006 si banky polepšily o více než dvě a půl miliardy. Podle ČNB měly tuzemské banky příjem z poplatků a provizí 44,786 miliardy korun, přičemž výdaje za stejné služby činily devět miliard.

Portál www.bankovnipoplatky.com, který na statistiku upozornil, má na svých stránkách i počitadlo, kde se každý klient může podívat, kolik už na poplatcích tuzemské banky vydělaly od 1. ledna 2008.

"Původně se počitadlo posunovalo za každou vteřinu o 1045 korun, nově to bude již o 1132 korun,“ řekl provozovatel stránek Patrik Nacher.

Zisk bank za poplatky a provize v posledních letech (v mld. Kč):
200326,3
200431,3
200531,8
200632,9
200735,6

Banky změny v poplatcích neplánují

Za první tři měsíce letošního roku za vedení účtu, připsání úroku a na dalších poplatcích vybraly banky přes devět miliard korun. Banky zatím na poplatcích nic nechtějí měnit.

"Naše poplatková politika je dlouhodobě transparentní. Klienti vědí, za co platí," řekla Novinkám Klára Gajdušková, mluvčí České spořitelny. Podle ní české banky nevydělávají dramaticky více než ty zahraniční. "Neplánujme žádnou změnu v poplatcích nahoru ani dolů," uzavřela Gajdušková.

Poplatky obhajuje i ČSOB. "Jsou oprávněné a máme je nastavené tak, aby byly pro klienty co nejnižší a zároveň pokrývaly i náklady s nimi spojené," řekl mluvčí Tomáš Kopecký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám