Hlavní obsah

Bakala daroval před volbami ODS, TOP 09 a VV 28,5 miliónu

Finančník Zdeněk Bakala oznámil, že před volbami daroval ODS, TOP 09 a VV dohromady 28,5 milionu korun. Rozhodl se je prý podpořit proto, že před volbami nabídly odpovědné politiky s reformním programem. "Svým veřejným přihlášením k podpoře jmenovaných stran chci zahájit otevřenou debatu o férovém způsobu financování politických stran v České republice," napsal Bakala v prohlášení.

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Článek

Občanští demokraté dostali od muže, kterého americký časopis Forbes umístil na žebříček nejbohatších lidí světa, 15 miliónů korun. TOP 09 věnoval Bakala 7,5 miliónu korun a Věcem veřejným šest miliónů korun.

"V posledních týdnech před volbami jsme byli u některých politických stran svědky sílícího populismu, ve volebních programech jsme mohli vidět mnoho cest k dalšímu zadlužování země," vysvětluje Bakala své motivy. Podle něj bylo nutné vydat se jinou cestou, než jakou šlo v minulosti například Maďarsko nebo Řecko.

Uvádí také, že chce ve své podpoře a výpomoci pokračovat a napomoci tak vytvoření platformy, na jejímž základě by bylo možné otevřeně podporovat politické strany a osobnosti. "Taková podpora by nebyla vázána přímo na některou konkrétní stranu či hnutí; klíčem k ní je prosazování rozumné, odpovědné, demokratické a liberální politiky," stojí v Bakalově prohlášení.

Devětačtyřicetiletý Bakala za komunistického režimu emigroval do USA, kde studoval mikroekonomii a investiční bankovnictví na Kalifornské univerzitě v Berkeley. V současné době je mimo jiné spoluvlastníkem společnosti NWR (New World Resources), která vlastní doly OKD. Americký časopis Forbes ho umístil na žebříček nejbohatších lidí světa, kde zaujal s odhadovaným majetkem 1,2 miliardy dolarů (asi 22,6 miliardy korun) 828. místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám