Hlavní obsah

Babiš jednal s lídry EU o fondu obnovy. Nesouhlasí s plánem na rozdělování peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na videokonferenci lídrů Evropské unie zopakoval český nesouhlas s tím, aby se peníze z připravovaného fondu obnovy rozdělovaly podle míry nezaměstnanosti z minulých let. Tento ukazatel nesouvisí s pandemií koronaviru, uvedl v projevu, který zveřejnil Úřad vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Evropští lídři v pátek prostřednictvím videokonference poprvé jednali o podobě fondu obnovy, pro který by si Evropská komise měla půjčit na finančních trzích 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun). Pro schválení fondu je nutný jednomyslný souhlas, každá země ho tedy může sama vetovat.

750 miliard eur na nakopnutí evropské ekonomiky, navrhuje Evropská komise

Evropa

„Nástroj pro obnovu musí být přínosný pro všechny. Má podpořit nejvíce zasažená odvětví našich ekonomik. Zatím nevíme, jaký přesně bude dopad krize na HDP a další ekonomické ukazatele. Tato čísla zatím prostě nemáme k dispozici,” uvedl Babiš.

„Co ale vím s jistotou je, že výpočet podílů jednotlivých států podle údajů o míře nezaměstnanosti za minulých pět let určitě nemá nic společného se skutečným dopadem koronavirové krize a je zcela nesprávný,” dodal premiér.

Česko má dostat z EU téměř 550 miliard korun, Babiš s rozdělením nesouhlasí

Ekonomika

Babiš se vyslovil pro to, aby se víceletý finanční rámec EU na roky 2021 až 2027 projednával odděleně od fondu obnovy a aby se o rozdělení peněz z fondu rozhodlo, až budou známé celkové ekonomické dopady pandemie.

Český premiér se v projevu postavil odmítavě i k možnému zavedení nových vlastních příjmů EU v podobě společné daně, která by zatížila chudší unijní země. Vyslovil se i pro zrušení všech rabatů, které využívají někteří čistí plátci, aby získali zpět část svých příspěvků do evropských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám