Hlavní obsah

Avia má nového majitele, jeho jméno je zatím neznámé

Indická firma Ashok Leyland prodala českého výrobce lehkých nákladních aut Avia za necelých 11 miliónů dolarů, tedy asi 280 miliónů korun, neznámému zájemci. Uvedl to server IHNED.cz s odvoláním na indický deník The Economic Times.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prokurista Avie Vít Šubert podle webu o prodeji zatím nic neví. „O těchto věcech se rozhoduje v Londýně," uvedl. Firma dál dodává náhradní díly a udržuje výrobní areál.

Není jisté, co nový vlastník firmy Avia Ashok Leyland Motors získal, uvedl server. Podle obchodního rejstříku má firma základní jmění přes dvě miliardy korun a účetní hodnota majetku byla v roce 2013 více než 700 miliónů korun, za poslední dva roky ale mohlo dojít ke změnám majetku. Hlavním aktivem je výrobní závod v pražských Letňanech.

Indové Avii získali v roce 2006 za zhruba trojnásobnou částku. Firmu předtím ovládala korejská skupina Daewoo. Žádnému z vlastníků se ale nepodařilo prodeje nastartovat a získat nové trhy. Výroba v Česku byla ukončena v roce 2013 a poté Ashok Leyland odstěhoval část výrobního zařízení do Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám