Hlavní obsah

Automobilce Renault klesl zisk o 16 procent

Automobilce Renault v první polovině letošního roku klesl čistý zisk o 16,3 procenta na 2,04 miliardy eur (52 miliard korun). Jako důvody uvádí náklady na restrukturalizaci a suroviny i měnové pohyby.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Automobilce Renault v první polovině letošního roku klesl čistý zisk o 16,3 procenta.

Článek

Vysoký pokles zisku způsobilo zejména hospodaření přidružené automobilky Nissan.

Provozní zisk, který Nissan neovlivňuje, se snížil o tři procenta na 1,7 miliardy eur. Příjmy automobilky se zvýšily o 1,4 procenta na 29,9 miliardy eur.

Automobilka Renault minulý týden oznámila, že v prvním pololetí zvýšila prodej o 9,8 procenta na 2,07 milionu vozů a je na novém rekordu. Pomohlo zejména oživení ruského a jihoamerického trhu a solidní poptávka v Evropě.

Firmě Nissan klesl čistý zisk ve druhém čtvrtletí meziročně ze 135 miliard jenů (26,6 miliardy korun) na 116 miliard. Tržby se Nissanu snížily v USA i v Evropě, negativní dopad však podle automobilky měly také náklady na suroviny a měnové pohyby.

Automobilky Renault a Nissan vytvořily alianci v roce 1999. Renault vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentní podíl. Po celém světě zaměstnávají dohromady více než čtvrt milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám