Hlavní obsah

Auto z bazaru je v průměru staré 9,6 roku. Nabídku vedou fabie

Nejvíce nabízenou ojetinou na českém trhu byla v srpnu Škoda Fabia. S celkem 5569 inzerovanými vozy odsunula na druhou příčku Škodu Octavii, která se objevila ve 4417 nabídkách a do července žebříček vedla. Průměrný věk nabízených aut mírně klesl na 9,6 roku. Vyplývá to z pravidelné analýzy skupiny AAA Auto, která mapuje veškeré nabídky na českém trhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na dalších místech žebříčku nejvíce inzerovaných ojetin se pořadí téměř nezměnilo. Třetí byl VW Passat, následuje Golf a Škoda Superb. Dále pak skončily Ford Focus, BMW 3 a Ford Mondeo. Svou pozici si udržely i modely Volkswagen Touran, o které byl zájem kvůli koncepci rodinného vozu, a Audi A4 kvůli sportovnímu charakteru. Celkem bylo na trhu nabízeno 845 modelů.

Průměrný nájezd nabízených aut se snížil z červencových 158 524 km na 157 136 km v srpnu. Mírně klesl i průměrný věk vozů, a to na 9,6 roku, zatímco v červenci byl o desetinu roku vyšší.

Češi kupují stále více starší auta

Analýza společnosti Cebia zveřejněná letos v červenci ale upozornila, že Češi kupují stále více starší auta. Ještě loni v pololetí tvořila ojetá auta starší deseti let rovnou polovinu nákupu Čechů, letos to bylo o čtyři procenta více.

Průměrná cena podle analýzy AAA Auto vzrostla o osm tisíc na 201 185 korun. Téměř identický růst cen přinesl i minulý rok. Celkový počet nabízených aut v autobazarech a inzerci stagnoval na 69 tisících.

„Začátek letních měsíců s sebou vždy přináší velký zájem o vozy, které si hodně zákazníků pořizuje kvůli dovoleným. V závěru léta je pak vozů na trhu spíše nedostatek, což žene jejich ceny vzhůru, před opětovným každoročním poklesem v září, které je pro trh ojetin začátkem druhé hlavní sezóny. Na trhu se totiž objeví více vozů a nabídka s poptávkou se více vyrovnají. Loni v září například proti srpnu přibylo v nabídkách přes pět tisíc vozů,” uvedla generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

V Česku se ročně prodá nebo doveze kolem 700 tisíc ojetých aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám