Hlavní obsah

Argentina se dohodla s věřiteli na řešení starého dluhu

New York/Buenos Aires

Argentina se s hlavními americkými držiteli svých nesplácených dluhopisů v zásadě dohodla na řešení tohoto 14 let starého dluhu. Oznámil to v pondělí prostředník v jednání obou stran Daniel Pollack. Argentině přelomová dohoda umožní návrat na zahraniční kapitálové trhy a přispěje k oživení její ekonomiky.

Foto: Mike Segar, Reuters

Prostředník mezi věřiteli a argentinskou vládou Daniel Pollack

Článek

Čtyři největší věřitelé, kteří odmítli restrukturalizaci dluhů po bankrotu Argentiny z roku 2001, přijali návrh argentinské vlády uhradit 75 procent jejich pohledávek, včetně jistiny a všech úroků. Buenos Aires by tak v rámci dohody zaplatilo 4,65 miliardy dolarů (116 miliard Kč).

"Dohoda je z definice kompromisem a obě strany tohoto epického sporu naštěstí nakonec uznaly potřebu kompromisu," uvedl podle agentury Reuters Pollack.

Ve dvou kolech restrukturalizace státních dluhopisů z minulého desetiletí přijali podmínky nabídnuté Argentinou majitelé 92 procent dluhopisů. Ti tak v rámci dohody dostali nové dluhopisy v hodnotě necelé třetiny původní sumy. Část investorů však restrukturalizaci nepřijala, což vedlo k protahování soudních sporů, obstavování majetku Argentiny, vyloučení země z mezinárodních kapitálových trhů a k deformacím v ekonomické politice argentinských vlád.

Argentina celkově nabídla držitelům nerestrukturalizovaného dluhu 6,5 miliardy dolarů. Pokud dohoda se čtveřicí fondů projde, bude vyřešeno více než 85 procent těchto pohledávek, uvedl Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám