Hlavní obsah

Antimonopolní úřad loni rozdal pokuty za 1,5 miliardy korun

BRNO

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozdal v loňském roce třikrát více pokut než v roce 2003. Firmy podle něj mají za porušení protisoutěžních pravidel zaplatit 1,5 miliardy korun. Pravomocná je dosud jen třetinová částka.

Foto: Vratislav Konečný

Barbarossova falc, ojedinělá památka na našem území

Článek

Nejvyšší pokutu dostaly stavební spořitelny, zaplatit mají půl miliardy korun za to, že se údajně domlouvaly na zvyšování poplatků. Spořitelny pokutu odmítají, a ta tak dosud není potvrzena.

Druhá největší pokuta - 313 miliónů korun - je už splacená. Dostaly ji čerpací stanice, že se dohodly na zvýšení cen benzínu. "Jedná se o dosud nesložitější případ, který úřad řešil, jeho spisová dokumentace obsahuje několik tisíc stran," uvedl ve zprávě antimonopolní úřad.

Oborem, který hřešil nejčastěji, byly po stavebních spořitelnách telekomunikace. Několik pokut dostal Český Telecom a také mobilní operátoři. 

Na začátku roku musel Telecom zaplatit 82 miliónů korun za nevýhodné smlouvy pro firmy, v listopadu mu úřad vyměřil pokutu 23 miliónů za zneužívání postavení na trhu s rychlým internetem.

Mobilní operátoři platili za nevýhodné propojovací poplatky nebo za znevýhodňování některých zákazníků.

Nejvyšší pokuty uložené antimonopolním úřadem
kartelvýše pokuty (v mil. Kč)
stavební spořitelny484
čerpací stanice313
pekárenské společnosti120
zdroj: ÚOHS

Nepovolené spojení pekařů

Úřad v roce 2004 vydal 154 rozhodnutí ohledně povolování spojení soutěžitelů. Fúzi v jednom případě, a to pekárenských firem, nepovolil.

Od poloviny roku už úřad nemusí povolovat téměř každé spojení, ale jen spojení firem, které by mohlo mít na trh v ČR zásadnější dopad.

Které firmy podle ÚOHS nejvíce porušily soutěžní pravidla

Český Telecom, Benzina, Eurotel, T-Mobile, Oskar Mobil, Karlovarské minerální vody, Shell, Aral, Delta pekárny, Odkolek, Penam, Linde Technoplyn

Od května antimonopolní úřad nerozhoduje o poskytování veřejné podpory, tato pravomoc přešla na Evropskou komisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám