Hlavní obsah

Analýza: Faktury nejpozději platí firmy s litevskými a rumunskými vlastníky

V Česku existují významné rozdíly v platební morálce firem v závislosti na jejich majiteli. Nejhorší přístup k placení svých závazků mají firmy s litevskými a rumunskými vlastníky, které platí průměrně skoro tři týdny po splatnosti. Naopak firmy lichtenštejnských, tchajwanských, estonských, japonských či slovinských majitelů platí s předstihem. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Bisnode analyzovala téměř 180 tisíc českých společností a více než pět a půl miliónu faktur. Podle údajů nejhůř, průměrně 20 dní po splatnosti, faktury proplácejí společnosti, které jsou kontrolovány litevskými majiteli. S mírným odstupem následují firmy s rumunskými vlastníky s 19 dny po splatnosti, ázerbájdžánské společnosti jsou s platbou faktur průměrně 15 dnů v prodlení, indické 13 a seychelské 11 dnů.

Naopak mírně v předstihu průměrně proplácejí faktury firmy s lichtenštejnskými a tchajwanskými (zhruba dva dny před splatností) vlastníky a před splatností platí také například estonské, japonské, slovinské a korejské společnosti.

TOP 5 nejpozději platícíchTOP 5 nejdříve platících
Země vlastníka firmyPrůměrný počet dnů po splatnostiZemě vlastníka firmyPrůměrný počet dnů před splatností
Litva19,50Lichtenštejnsko2,22
Rumunsko18,71Tchaj-wan1,58
Ázerbájdžán14,82Estonsko0,54
Indie12,83Japonsko0,48
Seychely11,00Slovinsko0,43
Zdroj: Bisnode

„Každá firma by měla umět ocenit riziko svého obchodního partnera, a proto je důležité mít k dispozici informace o jeho byznyse. Platební morálka je důležitou informací o stavu firmy a napovídá nejen o její finanční kondici. Informace o platební morálce mohou velmi dobře sloužit jako efektivní nástroj proti vzniku nedobytných pohledávek,“ řekla analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Zorientovat se v platební morálce firem mohou podle ní pomoci například nedoplatky na sociálním a zdravotním pojištění, daňové nedoplatky na finanční správě nebo informace o konkurzu či exekuci firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám