Hlavní obsah

Americký Kongres se dohodl na záchranném plánu pro banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americký Kongres se v sobotu dohodl na širší podobě dohody o finanční pomoci pro americký finanční systém o objemu 700 miliard dolarů. Zákonodárci však musí ještě dokončit některé detaily dohody, než budou moci zveřejnit její finální podobu. Oznámili to v neděli představitelé Kongresu.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Před závěrečným schválením musí mít zákon ještě papírovou podobu. neděli setkali s ministrem financí Henrym Paulsonem, aby dali definitivní podobu vládnímu fondu, který by měl odkupovat od finančních institucí špatné úvěry a ochránil je tak před masivními ztrátami a případným krachem.

Finanční krize ohrožuje také akciové trhy, které v uplynulém týdnu prudce klesaly. Zákonodárci se proto snaží schválit dohodu ještě před pondělním otevřením akciových trhů, aby zabránili dalším masivním výprodejům na trzích.

Zatím není jasné, kdy budou obě komory amerického parlamentu o zákonu hlasovat, ani to, zda nemohou jednání na poslední chvíli uváznout na nějakém problému.

"Vypracovali jsme všechno," uvedl republikánský senátor Judd Gregg. Dodal, že Sněmovna reprezentantů by měla být schopná hlasovat o zákonu v neděli a Senát v pondělí. Zákon však dozná některých změn. Celková částka určená pro pomoc systému má být rozdělena na dvě části.

První miliardy v krátké době

Počátečních 350 miliard dolarů má být k dispozici co nejdříve to bude možné, jak požadoval prezident. Kongres však může zablokovat uvolnění zbývající částky pokud bude mít dojem, že program neplní svoji funkci. Prezident sice může toto rozhodnutí vetovat, avšak Kongres může jeho veto přehlasovat.

Navzdory změnám však zůstala základní myšlenka programu, kterou bylo získat finance na odkup špatných hypotečních cenných papírů, jejichž hodnota se propadla, protože stovky tisíců Američanů nejsou schopni splácet své hypotéky, zachována. Nový zákon má také omezit tzv. zlaté padáky pro ředitele společnostní účastnících se programu a zřizuje výbor, který bude mít nad fondem dohled. Ten by mělo řídit ministerstvo financí.

"Pracovali jsme na tom velmi tvrdě a učinili jsme velký pokrok směrem k dohodě, která bude fungovat a bude užitečná pro trh i pro všechny Američany," uvedl Paulson. Plán počítá také s pomocí pro majitelé domů, kteří mají problémy se splácením.

Vláda by měla vyjednat nové splátky u hypoték, které koupí, s cílem snížit měsíční náklady na splátky pro dlužníky a umožnit jim, aby si mohli ponechat své domy, napsala agentura Reuters.

"Učinili jsme velký pokrok," uvedla předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová na setkání s novináři po nočním maratonu jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám