Hlavní obsah

Americká burza po vítězství Trumpa prudce vzrostla

Novinky, tov
Aktualizováno

Hlavní akciové indexy po otevření burzy na Wall Street prudce stouply. Do plusu zamířila i část evropských burz. Panika v reakci na vítězství republikána Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA během dne vyprchala.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Americký akciový index Dow Jones po 16. hodině SEČ přidával 0,3 procenta, nakonec však uzavřel obchodování vzestupem o 1,40 procenta na 18 589,69 bodu.

Investoři zřejmě věří, že Trumpova politika bude nakonec výrazně pragmatičtější, než hlásal před volbami, napsala během dne CNN Money. Trhy pomohl uklidnit také Trumpův vítězný projev. V něm vyzval Američany k jednotě a slíbil budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst.

"Rétorika, jakou používal během kampaně, byla dost děsivá. Plná nacionalismu a protekcionismu. Ale je velký rozdíl mezi tím, co říkáte v kampani, a tím, co děláte jako prezident,” řekl CNN Art Hogan, hlavní ekonom Wunderlich Securities.

Také evropské akcie odpoledne výrazně zmírnily počáteční ztráty a přecházely do kladných čísel; například index londýnské burzy FTSE 100 přidával asi 0,8 procenta a frankfurtský DAX měl k dobru půl procenta. Do černých čísel se během dne dostala i burza v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám