Hlavní obsah

Amazon kupuje za 322 miliard řetězec obchodů Whole Foods

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový internetový obchod Amazon se dohodl na převzetí potravinářského řetězce Whole Foods Market za 13,7 miliardy dolarů (322 miliard korun). Jde o dosud největší akvizici Amazonu, informovala v pátek agentura Bloomberg.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Obchod Whole Foods Market v americkém Coloradu

Článek

Řetězec obchodů Whole Foods se zaměřuje na prodej organických potravin, sídlí ve městě Austin v Texasu. V čele Whole Foods podle dohody zůstane i po převzetí Amazonem jeho spoluzakladatel a dosavadní ředitel John Mackay.

Amazon v posledních letech rozšiřuje svůj byznys o kamenné prodejny, například knihkupectví a prodejny potravin bez pokladen. Koupí Whole Foods dál rozšiřuje svůj záběr a chce tak konkurovat zavedeným obchodům.

V reakci na zprávu začaly na burze výrazně klesat akcie řetězců jako je Wal-Mart, Kroger a další.

„Amazon zřetelně cílí na potravinářský segment a věří, že kamenné obchody mu přinesou další výhody,” řekl analytik Wedbush Securities Michael Pachter. Podle něj se tak firmě usnadní distribuce a zkrátí čas doručení zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám