Hlavní obsah

Akcie znovu mířily k rekordům

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středa na pražské burze přinesla změnu. Korekce skončila a akcie se odhodlaly k rychlému růstu. Nejvíce zpevnily akcie Philip Morris, které mířily ke svému nedávnému maximu, úspěšně posílil také Unipetrol, kterému se v posledním období příliš nedařilo.

Foto: Dana Ehlová

Jakmile se otevřely brány pivovaru v Dobrušce, zaplnili nádvoří návštěvníci.

Článek

"Pozitivní privatizační informace o možném nepřímém vstupu společnosti KazMunaiGaz do boje o Unipetrol pomohla těmto akciím k růstu," uvedl Pavel Pikna. Také akcie ČEZ se přiblížily k vysněné hranici 180 korun.

Philip Morris posílil o 3,85 procenta na 17 801 Kč, patřil mu také primát v objemu obchodů. Unipetrol zpevnil o 3,19 procenta na 64,74 Kč, ČEZ o 2,61 procenta na 178,49 Kč. Komerční banka ze znovu dostala nad hranici 2800 korun, když uzavřela na 2831 Kč s přírůstkem 1,65 procenta. Podle analytiků se nyní čekají rekordní výsledky banky za uplynulý rok.

Index PX 50 vzrostl o 1,51 procenta na 758 bodů, téměř k desetiletému maximu.

Evropa

Evropské akcie se ve středu dostaly ke kladným hodnotám přírůstků kursů většinou až v závěrečné části obchodování. Euro klesalo a dolar sílil po posledním z projevů šéfa amerického Fedu Alana Greenspana. Ten nabádal ke snížení obrovského deficitu vlády, ale zřejmě ne v této době. Greenspan opět vyzdvihl snížení daní, které může přispět k růstu ekonomiky a tím i ke zvýšení příjmů státu. Postavil se také proti protekcionismu, který označil za škodlivý. Po Greenspanově projevu euro kleslo na 1,256 dolaru za euro.

Naproti tomu dolar příliš nereagoval na slova výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Horsta Köhlera, který v Tokiu obhajoval intervence Japonců za oslabení vlastní měny. Köhler řekl, že postoj Japonců vnímá pouze jako přechodné opatření, nikoli jako snahu fixovat kursy měn na určité úrovni.

Akcie nizozemského pivovaru Heineken po úvodním oslabení přešly k posílení o 3,1 procenta. Nejlepší prodej firma zaznamenala ve Španělsku, Itálii a v Polsku. Slabší byly ale výsledky na amerických trzích.

Amerika

Americké burzy ve středu zahájily růstem po povzbuzení Greenspanovými výroky o dobrých vyhlídkách oživení. Akcie předních firem posílily, a to včetně technologických titulů, kterým se v posledních dnech nedařilo.

Společnosti Lucent a Cisco zpevnily o 1,5 až dvě procenta po informaci, že se dohodly na společném postupu při vývoji technických zařízení pro operátory sítí mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám