Hlavní obsah

Akcie veganské firmy Beyond Meat po vstupu na burzu posílily o 163 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie kalifornského výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat první den obchodování na americké burze Nasdaq posílily o 163 procent. Investoři sázejí na rostoucí popularitu potravin pro vegany a vegetariány.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Zástupci firmy Beyond Meat při slavnostním zahájení úpisu akcií na burze v New Yorku.

Článek

Společnost Beyond Meat stanovila emisní cenu svých akcií na 25 dolarů. Během prvního dne obchodování na Wall Street jejich cena vyskočila až na 72 dolarů a nakonec čtvrteční obchodování uzavřely na 65,75 dolaru. Při této ceně je ohodnocení firmy blízko 3,8 miliardy dolarů (87 miliard korun), napsal server BBC.

Společnost Beyond Meat založil v roce 2009 vegan Ethan Brown. Do firmy již dříve investovali například zakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates či hollywoodský herec Leonardo DiCaprio.

Firma v loňském roce více než zdvojnásobila tržby na téměř 88 milionů dolarů (dvě miliardy korun). Její čistá ztráta nicméně zůstala téměř beze změny na zhruba 30 milionech dolarů (686 milionů korun), napsala agentura Reuters.

Společnost má velké plány rozšířit svůj byznys na světové trhy. Potýkat se přitom bude muset s rychle rostoucí konkurencí, jakou je například další kalifornská firma Impossible Foods. Ta vyrábí veganské karbanátky i pro řetězec Burger King.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám